Medicinsk bakgrund
Normalt sett kontrolleras sköldkörteln, tyreoidean, av hypofysens framlob som i sin tur kontrolleras av hypothalamus via ett ”feedback” system.
När nivån av hormonerna T3 (trijodtyronin) och T4 (tyroxin) i blodbanan sjunker för lågt påverkas hypotalamus till att producera mera av tripeptiden TRH (thyroid releasing hormone) som i sin tur stimulerar hypofysen att tillverka mera av hormonet TSH (thyreoideastimulerande hormon). På sköldkörteln finns TSH receptorer som känner av mängden TSH i blodbanan. T3 och T4 tillverkas och insöndras sedan från sköldkörteln i relation till mängden TSH. T4 är under normala förhållanden det dominerande hormonet från sköldkörteln, medan T3 insöndras i små mängder. Normalt bildas större delen av T3 i blodet genom dejodering av T4 i perifera organ, framför allt i lever och skelettmuskel. T3 och T4 transporteras bundna till tyroxinbindande globulin (TBG), transtyretin (tyroxinbindande prealbumin) och albumin. T3 är det hormon som svarar för den biologiska effekten, medan T4 tjänar som en cirkulerande transportform och som en buffert för T3 produktionen.
Bara en bråkdel av T4, 0,02 %, finns i den fria biologiskt aktiva fraktionen (fritt T4). Av T3 är 0,3 % fritt. S-T4 och S-T3 påverkas därför av tillstånd som påverkar proteinkoncentrationen bl. a. graviditet, östrogenbehandling, leversjukdom och läkemedel. Därför väljer de flesta laboratorier i Sverige att mäta den biologiskt aktiva fraktionen, dvs. fritt T4 (S-T4, fritt) och fritt T3 (S-T3, fritt). S-TSH, S-T4, fritt och S-T3, fritt används vid utredning och behandling av misstänkt sköldkörtelsjukdom eller vid misstanke på hypothalamus eller hypofyssjukdom.
Bedömning Bedömning sker ofta tillsammans med TSH och ibland T3, fritt.
Förhöjt fT4 ses vid:
Hypertyreos, tyreotoxikos (Graves sjukdom, multinodös toxisk struma, toxiskt adenom) (lågt TSH, högt T3, fritt).
Tyreoiditer under utsvämningsfasen (destruktionstyreoidit, subakut tyreoidit, tyst tyreoidit) (lågt TSH, högt T3, fritt).
För mycket levaxin, översubstitution, tyreotoxicosis factitia (lågt TSH, högt T3, fritt)
Mera ovanligt vid:
Tyreoideahormonresistens (Då är även TSH och fT3 höga).
Non-thyroidal illness, kan ge bild med lätt förhöjt fT4 och sänkt fT3 och TSH.
Analytisk interferens pga antikroppar som stör analysen.
Lågt fT4 ses vid:
Primär hypotyreos (Sköldkörteln tillverkar ej tillräckligt med hormon pga. Skada, då även ofta lågt T3, fritt som dock sjunker senare än T4, fritt, TSH är förhöjt)
Sekundär hypotyreos (Låg stimulering från hypofys pga. hypofysinsufficiens och lågt TSH)
Mera ovanligt:
Grav allmänsjukdom (NTI)
Sammanställt av Martin Carlsson 060327