Medicinsk bakgrund
LH är ett glykoprotein som bildas i de gonadotrofa cellerna i hypo-
fysens framlob. Det består av två subenheter, en alfa-kedja (gemensam med FSH) och en beta-kedja. LH utsöndras i likhet med FSH som respons på en pulsatil frisättning av GnRH från hypothalamus.
Hos kvinnor inducerar LH ovulation, underhåller funktionen av corpus luteum och stimulerar dess produktion av progesteron. Hos män stimulerar LH testosteronbildningen i testiklarnas interstitiella celler. Barn har mycket låga LH nivåer plasma. Under puberteten stiger LH till vuxennivå. Bestämning av LH kan därför användas för att följa pubertetsutvecklingen.
Hos kvinnor i fertil ålder varierar insöndringen periodiskt med menstruationcykeln. Den mest uttalade toppen har LH just före ovulationen med en "mid-cycle peak". Efter menopausen ökar LH och FSH som ett svar från hypofysen på avtagande gonadfunktion.
Belastningstest med GnHR kan göras för att studera insöndringsreserven av LH och FSH. Bestämning av LH görs tillsammans med FSH vid misstanke på funktionsrubbningar i äggstockar eller testiklar, resp. hypofys/hypotalamus. Vid en primär skada på äggstockar/testiklar ses kraftigt förhöjda värden för LH. Vid skador på hypofys/hypotalamus ses låga värden. LH-nivån måste alltid ställas i relation till ålder och fas i menstruationscykeln.
Bedömning
Insöndringen av LH varierar hos kvinnor i fertil ålder periodiskt med menstruationscykeln. Den mest uttalade toppen har LH just före ovalutionen med en ”mid-cycle-peak”.
LH-nivån måste hos kvinnor alltid ställas i relation till ålder och fas i menstruationscykeln. Barn före puberteten har mycket låga nivåer.
Hos män ligger LH konstant på nivåer som ungefär motsvarar basalnivåerna hos kvinnor i fertil ålder.
Vid primär gonadinsufficiens finner man hög LH-nivå, liksom vid gonaddysgenesi (Turners och Klinefelters syndrom). Vid organiska skador i hypotalamus eller hypofys, såsom vid tumörer, är LH-nivån låg (sekundär gonadinsufficiens). Vid polycystiskt ovariesyndrom (PCO) är kvoten LH/FSH förhöjd.