P-Aldosteron

Publicerad: 2024-01-03 13:53 av Mimmie Tornegård
Klinisk kemi och transfusionsmedicin

Anvisningar:

Venblod

Aldosteron kan ej beställas som enskild analys i Cosmic. Önskas analys av endast aldosteron, beställs det via konsultremiss.

OBS! Förberedelse av patient

Man bör eftersträva normokalemi i samband med provtagning. Utöver det utsätts diuretika lämpligen helst 2 veckor före provtagningen eftersom en ökad aldosteronproduktion sker fysiologiskt som svar på den minskade plasmavolymen som uppstår vid diuretikabehandling.

Det är viktigt att tydligt notera om patienten var sittande/stående eller liggande vid provtagningen eftersom olika referensintervall gäller. Provtagning bör ske på morgonen efter kort vila (15-30 min).
Tidpunkt för provtagning skall anges.
Märk röret före provtagning med för analysen rätt röretikett (streckkod).
OBS! Provtagning skall pågå tills vakuum upphör. Röret blandas direkt genom att lugnt vändas ca. 8-10 gånger.
Provet lämnas till laboratoriet inom 1 timme (om provet ej kan lämnas till laboratoriet inom 1 timme se Hantering).


Ingår i grupp
P-Aldosteron/Renin kvot

Provtagning:

Rör vakuum, lila propp
Volym: 7 mL drar 6,0 mL
Tillsats: EDTA (K2)
Artikelnr: 2717

Hantering:

OBS! Prov får ej förvaras i kylskåp (2-8°C), vare sig som blodprov eller plasma. Om provet ej anländer laboratoriet inom 1 h efter provtagning måste provet centrifugeras, plasma avpipetteras och fryses. Provet transporteras fryst till laboratoriet

Centrifugera provet senast 2h efter provtagning. G-tal 2000 i 10 min. OBS! Centrifugering ska ske i rumstemperatur.
Plasma pipetteras av, lämna minst en centimeter till blodkropparna, och alikvoteras i 2 st plaströr.
Plasma ska vara infryst inom 3 timmar från provtagningen.
Frys plasma i <-20°C.

Utförare:

Analysfrekvens:

En gång i veckan

Ackreditering:

Nej

Pris (rutin):

300,00kr (internt),366,00kr (externt)

Referensintervall

Ålder Man/Kvinna
Sittande/stående 60-980 pmol/L
Liggande <650 pmol/L

Information hämtad från (dokument):

Aldosteron, Renin och Aldosteron/Renin kvot (P-) med Liaison XL     Version: 1.0


×

Medicinsk Bakgrund

Medicinsk bakgrund
Aldosteron är ett steroidhormon med molekylvikt på ca 360 Dalton som är kroppens huvudsakliga mineralkortikoid och som produceras i binjurebarken. Majoriteten av aldosteron i plasma är löst bundet till albumin och halveringstiden för aldosteron är ca 30 minuter. Aldosteron insöndras med måttlig dygnsvariation med högst plasmakoncentration mitt på dagen. Den övergripande styrningen av aldosteronsekretion sker dock av angiotensin II genom negativ återkoppling i renin-angiotensin-aldosteronsystemet (RAS). Produktionen av aldosteron påverkas dock också av kaliumnivån i plasma: Sänkt kaliumkoncentration hämmar produktionen och vice versa. Den viktigaste effekten av aldosteron är återupptag av natriumjoner samt vatten i distala tubuli i njuren i utbyte mot kalium- eller vätejoner. Aldosteron ökar på så sätt extracellulär vätskevolym och höjer blodtrycket. Så mycket som 5-13% av all hypertoni anses bero på höga koncentrationer av aldosteron orsakade av aldosteronproducerande binjurebarkshyperplasi. Sekundär hyperaldosteronism kan orsakas av tillstånd som aktiverar RAS-systemet såsom hypovolemi och renovaskulär hypertoni orsakad av njurartärstenos (1, 2).
Bedömning

En hög aldosteron-renin-kvot (> 60 pmol/mIU) i samband med ett P-Aldosteron > 300 pmol/L (vid sittande/uppegående) talar för primär aldosteronism förutsatt normala kaliumvärden vid provtagningen. En aldosteron-renin-kvot i området 30-60 pmol/mIE anses vara i gråzon.
Referens

1. DiaSorin, Metodblad Liaison Aldosterone, SV-53959-2020-11.
2. Teodorsson E, Berggren Söderlund M. Laurells Klinisk kemi i praktisk medicin 10:e upplagan. Studentlitteratur 2018, sid 311 och 322-23.



×

Ange lösenord

Lösenord:
×

Intern Information

Aldosteron: 1 månad i ≤ -20 ºC.
Kan tinas och frysas igen 2 gånger.