P-APTT brukar användas för att studera defekter i intrinsic-systemet.
Metoden är en screening- och summametod som mäter aktiviteten av faktor XII, prekallikrein, högmolekylert kininogen, faktorerna XI, IX, VIII, X, V, protombin och fibrinogen. Faktor VII och XIII mäts däremot inte av APTT. Plasma inkuberas tillsammans med APT-tidsreagens och leder inom några minuter till en standardiserad aktivering av de första stegen i intrinsic-systemet. APTT är en mycket starkt reagensberoende analys där stora skillnader föreligger mellan olika reagens varför resultat inte enkelt kan jämföras mellan olika metoder och referensintervall är metodspecifika. Generellt kan man säga att APTT blir förlängd om en enskild koagulationsfaktor understiger 20-30% av referensvärdet. Metoden används mycket frekvent vid utredning av ökad blödningsbenägenhet, inför operativa ingrepp och vid utredning av lupus antikoagulans. Den har också en plats i monitorering av heparinbehandling.
APTT används ofta för kontroll vid heparinbehandling men också vid utredning om ökad blödningsbenägenhet finns.
Faktor VII och XIII mäts inte av APTT, däremot mäts flera av koagulationsfaktorerna också med PK-INR. En brist på faktor VII ger således inte förlängd APTT men däremot förhöjt PK-INR. Vid brist på faktor X eller protrombin ses både en förlängd APTT och ett förhöjt PK-INR. Generellt blir dock APTT förlängd endast om en koagulationsfaktor understiger 20-30% av referensvärdet. En mild hemofili A (faktor VIII-brist) eller B (faktor IX-brist) kan därför ha normal APTT. Det innebär att mätning av specifika koagulationsfaktorer bör utföras vid misstanke om hemofili då APTT utfaller normalt. På samma sätt utesluter inte en normal APTT att det kan föreligga en blödningsrisk vid operation, här är anamnesen särskilt viktig.
Utöver ovan nämnda faktorbrist ger lupus antikoagulans också vanligen upphov till förlängd APTT och metoden kan användas som en screeningmetod för förekomst av dessa fosfolipidantikroppar. Lupus antikoagulans kan kliniskt vara associerat till tromboemboliska manifestationer vilket ter sig paradoxalt med tanke på förlängd APT-tid. Generellt är det klokt att verifiera förlängd APTT med nytt prov och att vid oväntade förlängda resultat kontrollera så att provtagningsfel inte förelegat med t.ex. hepariniserad nål, att fel rör tagits eller att röret inte omgående blandats korrekt.