Medicinsk bakgrund
Skadlig alkoholkonsumtion är ett stort problem såväl i Sverige som i världen och alkoholöverkonsumtion är en bidragande orsak till ett stort antal sjukdomar. Det är framförallt tre mekanismer som bidrar till alkoholens skadeverkningar, den toxiska effekten på vävnader och organ, alkoholberoende och olyckor orsakade av alkoholberusning .
Fosfatidyletanol (phosphatidylethanol), PEth, är ett samlingsnamn för en grupp fosfolipider som normalt inte förekommer i kroppen. PEth karaktäriseras av två fettsyror och en fosforyl-etyl-grupp som är bundna till ett glycerolskelett. Vid närvaro av etanol bildas PEth från fosfatidylkolin i cellmembranet, istället för den normala metaboliten fosfatidsyra som bildas vid närvaro av vatten (1). Eftersom PEth enbart bildas vid närvaro av etanol kan mätning av koncentrationen i helblod användas som en specifik alkoholmarkör (2). Vid regelbunden alkoholkonsumtion/missbruk ansamlas PEth i röda blodkroppar. Alkoholhalten, tiden och cellmembranens innehåll av byggstenar har betydelse för halten av PEth som bildas, men det finns samband mellan mängd konsumerad alkohol och halten PEth i blodet(1). Ju kraftigare alkoholkonsumtion/missbruk desto högre blir koncentrationen (3).
Man har identifierat 48 olika former av PEth varav 16:0/18:1 och 16:0/18:2 är de dominerande formerna. 16:0/18:1 är den formen som förekommer till största delen i humant blod (ca 40%) och den korrelerar väl med den totala PEth koncentrationen(2, 4 5).
Bedömning
Bildningen av PEth är dosberoende men det förekommer en betydande individuell variation. Vid avhållsamhet från alkohol är halveringstiden 4-6 dagar och PEth kan påvisas i ca en månad efter avslutat alkoholintag om det tidigare varit kraftigt förhöjda värden. Upprepade, större alkoholintag ger förhöjda PEth-värden inom en vecka (2).
Referenser
1. L Walther, Methodological and clinical evaluation of the alcohol marker phosphatidylethanol (PEth), 2018
2. Nilsson-Ehle P, Berggren Söderlund M, Theodorsson E et al. Laurells klinisk kemi i praktisk medicin, 9:e uppl. 2012: 732
3. Aradottir S, Asanovska G, Gjerss S, Hansson, P and Alling C. (2006) Phosphatidylethanol (PEth) concentrations in blood are correlated to reported alcohol intake in alcohol depend-ent patients, Alcohol, 41, 431-437.
4. Helander A, Zheng Y et al Clinical Chemistry, Molecular Species of the Alcohol Biomaarker Phosphatidyletanol in Human Blood Measured by LC-MS, 2009
5. Gnann H, Engelmann C, Skopp G, Winkler M, Auwärter V, Dresen S, Ferreirós N, Wurst FM, Weinmann W. Identification of 48 homologues of phosphatidylethanol in blood by LC-ESI-MS/MS. Anal Bioanal Chem. 2010 Apr;396(7):2415-23